Koninklijke vereniging Atelier Teater

 

Op 5 Februari 2019, hebben we van Zijne Majesteit de Koning, het goede nieuws mogen vernemen dat onze vereniging de ‘Koninklijke ‘titel mag dragen.

Op 7 juni van datzelfde jaar werden we uitgenodigd in het nieuwe provinciehuis voor de officiële overhandiging door de gouverneur van Antwerpen Cathy Berx. (zie foto's hiernaast)

Onze toenmalige voorzitter Peter De Herdt kreeg uit handen van de gouverneur de oorkonde.

Inderdaad Atelier Teater bestaat al vijftig jaar. Ondertussen eigenlijk al 55 jaar want de eerste voorstelling van AT werd in april 1968 gespeeld.  De titel van het stuk was 'De Reiziger van Forceloup' geschreven door Georges Sion. Volgens de info die ik erover kan terugvinden, betrof het een waar liefdesdrama met alle nodige ingrediënten die in die tijd van toepassing waren.

Dat er sindsdien nog 155 andere stukken de revue zijn gepasseerd, is iets om enorm fier op te zijn. Het is eigenlijk ongelooflijk dat gedurende zovele jaren zovele mensen het beste van zichzelf gegeven hebben. Meerdere generaties hebben in hun vrije tijd hun schouders onder Atelier Teater gezet. En dat is, als je erop terugkijkt, toch wel heel impressionant. Het is een legacy, een palmares, een legaat dat ons niet koud laat.

Daarom wil ik ook graag even met jullie terugkijken in de geschiedenis van Atelier Teater. Want er zijn toch wel enkele hoogtepunten geweest. Ja, zelfs gloriemomenten die het vermelden waard zijn. (zie foto's)

Zo hebben we meerdere keren goud gewonnen op het Stadsfestival voor Liefhebberstoneel in Antwerpen. In 1985 met De Caraïbische Zee, in 1987 met De dag uit de dood van Piet Snot, in 1990 met Houten Clara en in 1994 met De bruid in de morgen. Voor Houten Clara vielen we zelfs drie keer in de prijzen, zowel voor beste regie, beste bijrol en mooiste decor.

Een toneelvereniging met die staat van dienst laat zich niet tegenhouden door een virus, een energiecrisis of wat dan ook, maar steekt z'n borst vooruit en doet er (wie weet) nog 's vijftig jaar bij!

 

Oswald Van Bedaf

voorzitter