Koninklijke vereniging Atelier Teater

 

Op 5 Februari 2019, hebben we van Zijne Majesteit de Koning, het goede nieuws mogen vernemen dat onze vereniging de ‘Koninklijke ‘titel mag dragen.

Op 7 juni van datzelfde jaar werden we uitgenodigd in het nieuwe provinciehuis voor de officiële overhandiging door de gouverneur van Antwerpen Cathy Berx. (zie foto's)

Onze toenmalige voorzitter Peter De Herdt kreeg uit handen van de gouverneur de oorkonde.

Inderdaad Atelier Teater bestaat al vijftig jaar. Ondertussen eigenlijk al 53 jaar want de eerste voorstelling van AT werd in april 1968 gespeeld.  De titel van het stuk was 'De Reiziger van Forceloup' geschreven door Georges Sion. Volgens de info die ik erover kan terugvinden, betrof het een waar liefdesdrama met alle nodige ingrediënten die in die tijd van toepassing waren.

Dat er sindsdien nog 151 andere stukken de revue zijn gepasseerd, is iets om enorm fier op te zijn. Het is eigenlijk ongelooflijk dat gedurende zovele jaren zovele mensen het beste van zichzelf gegeven hebben. Meerdere generaties hebben in hun vrije tijd hun schouders onder Atelier Teater gezet. En dat is, als je erop terugkijkt, toch wel heel impressionant. Het is een legacy, een palmares, een legaat dat ons niet koud laat.

Vandaar dat we het rampjaar 2020 met z'n coronavirus zo snel mogelijk willen vergeten, de draad weer opnemen en er opnieuw met frisse moed tegenaan gaan. Een toneelvereniging met die staat van dienst laat z'n kop niet hangen maar steekt z'n borst vooruit en wie weet doen we er nog 's vijftig jaar bij!

 

Oswald Van Bedaf

voorzitter